Rafting Limom, superavantura i sjajna zabava

Mon 28.10.2019
Blog
Piše: Ana Kostadinović Kosta

Evo me ovog puta na reci Lim. Ovde sam stigla putem Serbian Adventures vebsajta i upravo se spremam za ludu avanturu raftinga na reci Lim.

Jutro na čistom, planinskom vazduhu Kamene gore u kampu, sa Jasmininim slatkom od jagoda i likerom od borovnice uz kafu – obećavaju nezaboravan dan. A kako i ne bi bio, kad je u planu rafting na reci Lim!

 

3,2,1 – krećemo!

U ovu avanturu krećemo s crnogorske strane. Stoga moj domaćin, inače iskusan splavar i skiper, podseća da ka granici treba krenuti na vreme, kako čekanje na prelazu ne bi stvorilo nepotrebnu nervozu. Međutim, mene je teško odvojiti od Jasminine trpeze sa još vrućim hlebom, pečenim u furuni, domaćeg ajvara i suvog mesa. Mljackajući sedam u kola i konačno krećem – ali ne sama! Moje pojačanje danas su Nemanja, Angela i Dobrivoje!


Naravno, stigli smo među poslednjima, pa sam nabacila spasonosni kez. Odlučno sam se zaputila ka gomili sa nepromočivim odelima, prslucima za spasavanje, kacigama i ostalom opremom. Proces oblačenja iste neću prepričavati, jer neću da mi se i vi smejete. Ali, spomenuću samo to da sam posle 4 pogrešno navučena odela pronašla i navukla kako treba jedino preostalo dečjeg broja. Ali, zato sam gumenu obuću pronašla u improvizovanom muškom odeljku. Bitno da je naš domaćin Simo mislio na avanturiste različitih građa, niko nije ostao bez pune opreme pred ukrcavanje.

Dobijamo brzinski čas veslanja, a kako su sa nama i gosti iz Mađarske, učimo komande dvojezično. Amosfera postaje sve zabavnija, međutim, dosadana kišica pokušava da je dovede u pitanje. Sa ovakvim avanturistima to joj neće poći za rukom!

 

Idemo!

Dolazi trenutak spuštanja čamaca u vodu i adrenalin raste! Podeljeni smo u dve ekipe, a takmičarski duh spontano se rađa. Krećemo u susret prvim brzacima i zvanično otpočinjemo trosatnu rafting avanturu!

Obale Lima su me prijatno iznenadile. Shvatila sam da je veliki izazov ne dozvoliti da vas omađijaju kako ne biste izgubili komandu nad čamcem. Pogađajte koliko puta mi se to desilo? Ipak, vodopadi pored kojih smo prolazili, zanimljivi stenoviti pejzaži (neki su čak i anegdote za sebe, shvatićete na šta mislim kad odete tamo) – zaista mame pogled i čine teškim raditi bilo šta drugo osim da se divite i uživate u majstorskom umeću Majke prirode.


Kiša je pojačavala tempo, ali i mi smo! U mom čamcu leva strana sledi komande na mađarskom, desna na srpskom. Đuture smo bili neoboriva posada! Brzaci se nižu, svaki ispraćen usklicima i podizanjem vesala. Simo nam je rekao ime svakog, jer ovu reku poznaje „kao svoj džep“. Nećete zameriti suviše uzbuđenoj avanturistkinji što ih nije zapamtila – bila sam usresređena na zaveslaje i kontre koje je trebalo dati, kako se ne bismo prevrnuli kad čamac krene da poskakuje preko nanizanih brzaka i virova.


Avantura za desetku

Fora sa raftingom je to što se svako oseća kao najvažnija karika u lancu veslanja, iako smo potpuno ravnopravno važni. Može se zapravo reći da smo jednako najvažniji, jer ako samo jedna osoba prepusti veslo slučaju - gubi se balans. Znači, rafting uopšte nije lak i traži fokus, kao i svaki sport, dok s druge strane ostavlja i mozgu i mišićima dovoljno prostora za uživanje, smejanje, fotkanje i detinje zločesto prskanje protivničkih ekipa!

Tri sata mi je proletelo i odmah po izlasku imala sam želju da ih ponovim. Simov savet je doživeti Lim i krajem maja i usred leta i s početka jeseni, za različit intenzitet iskustva. Moj savet je – izaberite svoju, najbolju ekipu i prepustite se uživanciji!

Ovu turu možete rezervisati putem linka: https://www.serbianadventures.com/sr/adventure/view/630/rafting-limom

Ako želite da se uverite svojim očima koliko smo se ludo zabavljali, zapratite naš YouTube kanal i pogledajte video zapis moje avanture: https://www.youtube.com/watch?v=SPAiRXigKfc