Zasavica, oaza netaknute prirode

Wed 30.10.2019
Blog
Piše: Ana Kostadinović Kosta

Mačkov podrum

Prvo stajalište je iriška vinarija Mačkov podrum, čiji me je sam naziv veoma zainteresovao. Pomalo šašav kult mačaka stvarno dominira enterijerom ove neobične vinarije. Radosni i inspirisani posetioci poklonili su joj i stihove o mačkama i vinu, a unutrašnjost je ispunjena i brojnim drugim detaljima koji mame pažnju i čine atmosferu toplom i srdačnom. Degustaciju, u mom izboru aromatizovanog rozea, upotpunilo je domaćinovo recitovanje odabrane ljubavne poezije. Ovakav ugođaj za početak dana nećete dobiti ni na jednom drugom mestu!

Sa čašom u ruci i osmehom na licu, obišla sam i prostorije u kojima se vino destiluje i čuva, i od stručnjaka sam čula istorijat ukusa vina u kome sam uživala. Mogla sam ovde provesti i čitav dan bez prigovora, ali bilo je vreme da krenemo dalje, putevima starih Rimljana.

Inače, upravo ova vinarija je organizator Dana mladog Portugizera, koji se održava svakog trećeg četvrtka u novembru. Ako želite da proslavite Vinsku Novu godinu u Irigu, rezervišite turu klikom na link.


 

Lepote drevnog Sirmijuma

Ostaci antičkog grada Sirmijuma čuvaju se u srcu Sremske Mitrovice. Ovo je jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Srbiji i mesto rođenja čak četvorice rimskih imperatora. Saznala sam detalje o njihovom životu i navikama. Kao pripadnici digitalne ere, posebno mi je bila zanimljiva priča o sobi s fontanom, smeštenoj u centru očuvanih iskopina. Naime, u vremenu pre društvenih mreža i privatnih telefonskih poziva, poverljivost razgovora uživo čuvao je šum vode. Zato su se najvažniji politički razgovori i najveće tajne poveravale upravo ovde, pored velike fontane.

Koloritnost i dekoraciju originalnih prostorija i hodnika otkrila sam kroz odličnu digitalnu restauraciju na ekranu, a upotpunilo ju je i zanimljivo predavanje kustosa. Po obilasku, nisam odolela kupovini suvenira.


 

Unikatan rezervat prirode

Konačna odrednica na ovom putovanju bio je specijalni rezervat prirode Zasavica.  Iako je kišica bila moj saputnik od jutra, upotpunila je avanturu kroz ovo retko očuvano močvarno područje. Kiša je ovde prijatelj, kao i sve što od čiste prirode dolazi.

Biolog Miša upoznao nas je sa ekosistemom Zasavice i brojnim retkim i zaštićenim vrstama sisara i ptica koje ovde žive. Šetnja kroz prirodu bila je upotpunjena cvrkutom ptica i „pesmom“ zrikavaca. Videla sam leptire koje sam imala priliku da sretnem samo u enciklopedijama. Saznala da i među nekim senicama postoji jasna rodna podela uloga! Družila sam se s konjima, posmatrala pecaroše kako se  kroz lokvanje i trsku udaljavaju od obalske zone. Videla sam mlade mangulice kako uživaju u slobodi i brčkaju se u blatu, kako najviše vole! Količina radosti kojom me je ispunio boravak ovde stvarno je neopisiva!


 

Klopa za pamćenje

Za kraj smo se prepustili specijalitetima kuhinje koje nećete pojesti ni na jednom drugom mestu u Srbiji – gulaš od mesa magarca bio je moj izbor. Doduše, prethodila mu je kratka moralna debata koju sam u glavi prošla, ali miris vrućeg gulaša posluženog u zemljanim posudama, presudio je u korist gurmana u meni! I od tada ga svima prepričavam.

Ako vam se dopada kako ova avantura zrači, miriše i zvuči – potražite je i rezervišite na sledećem linku: https://bit.ly/2MXwQ4c

Ako, pak, više verujete pokretnim slikama nego rečima, pogledajte video na našem Jutjub kanalu:
https://www.youtube.com/watch?v=Tvu_BIsJNq8&t=170s

Ne zaboravite da kliknete na dugme „subscribe“ i da lajkujete video.