Oplenac, Topola, Orašac, izlet za pamćenje

Tue 05.11.2019
Blog

Ovaj izlet, kao i sve ostale na kojima sam bila, otkrila sam putem veb-sajta Serbian Adventures, jedinoj platformi za rezervisanje izleta i putovanja po celoj Srbiji.
Tokom izleta, posećuju se Karađorđev grad u Topoli, mauzolej na Oplencu, letnjikovac kralja Petra, pećina Risovača, Marićevića jaruga i prelepo etno-selo „Karađorđev vajat“.

Hajde da krenemo redom...

 

Topola i Karađorđev grad

Odmah po dolasku u Topolu, posetila sam Karađorđev konak, koji se nalazi u okviru kompleksa Karađorđev grad. Ovo je nekada bila utvrđena prestonica iz koje je Karađorđe rukovodio Prvim srpskim ustankom, a danas je muzej posvećen liku i delu srpskog vožda i osnivača dinastije Karađorđević. U muzeju smo čuli izuzetno zanimljivo predavanje kustosa iz kog sam saznala da je Karađorđe, iako nepismen, postavio temelje sudstva, školstva i poštanske službe u Srbiji.

Inače, stari naziv Topole bio je Kamenica, po rečici koja protiče uz sam obod današnjeg grada. Današnji naziv Topola se prvi put spominje u zvaničnim popisnim dokumentima austrijskih kartografa sa početka osamnaestog veka. Predanje kaže da je na samoj raskrsnici pomenutih puteva, gde su se sastajali i konačili mnogobrojni trgovački putnici, izniklo i razgranalo se veliko drvo topole čiji je hlad pružao idealno odmorište. Ubrzo je odredišna tačka kod topole prerasla i u naziv čitave varošice.

Kuća kralja Petra

Letnja rezidencija Karađorđevića danas je ispunjena eksponatima iz njihovog perioda i poklonima koje su dobijali. Danas je u Petrovoj kući likovna galerija, kao  i kancelarije „Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića“. Posle smrti Kralja Petra I i njegove sahrane na Oplencu 1921. godine, a posebno posle tragičnog atentata na Kralja Aleksandra I i sahrane u crkvi Sv. Đorđa, mnoge delegacije i poštovaoci polagali su brojne relikvije i znamenja umetničkih i materijalnih vrednosti. U nemogućnosti da svi muzejski eksponati budu izloženi u samoj crkvi Sv. Đorđa, naročito što se njihov broj iz godine u godinu uvećavao, otvorena je izložba pred Drugi svetski rat, pod nazivom: „Muzej venaca i relikvija položenih na grob Kralja Petra I i Kralja Aleksandra”. Ovi predmeti su nestali bez traga sa Oplenca 1947/48. godine. Danas je u Petrovoj kući uređen izložbeni prostor za tematske izložbe posvećene porodici Karađorđević ili događajima na prostoru zadužbinskog kompleksa.
Počivalište Karađorđevića

Hram Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević podignut je na samom vrhu stenovitog brda Oplenac. Kamenit krš ovog uzvišenja, bio je prošaran krivim stablima jedne vrste hrasta koja su upravo zbog prirodno nepravilnog, račvastog oblika meštani vešto koristili za oplen odnosno drvene delove na seljačkim kolima. Tako je uzvišenje i dobilo ime Oplenac. U ovom hranu trenutno počiva dvadeset i dva člana porodice Krađorđević.

 

Pećina Risovača

Jedina pećina za koju je utvrđeno da su je nastanjivali praistorijski ljudi, Risovača kod Aranđelovca otkriva svoje tajne brojnim posetiocima. U njoj su pronađeni fosilni ostaci životinja, koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele u stepama današnjeg brda Risovača. Figure na pećinskim zidovima predstavljaju porodicu okupljenu oko vatre, čiji se članovi bave uobičajenim poslovima u to vreme. To sve ukazuje da je pračovek neandertalskog tipa, koji je nastanjivao ovu pećinu, bio inteligentno biće koje je izrađivalo predmete sa određenom svrhom. Risovača je otkrivena slučajno pre više od 60 godina kada je srušen ulazni deo veličine 20 metara, jer se nije znalo da u risovačkom brdu postoji pećina. Tada je i zaštićena kao arheološko nalazište, a tri decenije kasnije postaje spomenik prirode.

 

Karađorđev vajat

U srcu Šumadije, u znamenitom mestu Orašac, na 70 kilometara od Beograda i 7 od Aranđelovca, niklo je etno-selo „Karađorđev vajat“ za koje je teško reći da li ima bolju atmosferu ili hranu. Morate ga posetiti i sami se uveriti u kvalitet usluge i isprobati njihove specijalitete neodoljivog ukusa i arome. Posle obilnog ručka, posetili smo Marićevića jarugu, mesto na kom je Karađorđe izabran za vođu Prvog srpskog ustanka, kao i muzej u kom se čuvaju mnogi lični predmeti ustanika.


 

Sve u svemu, bio je ovo jedan nezaboravan dan ispunjen neprocenjivim lekcijama iz istorije, divnom prirodom, neodoljivom hranom i nezaboravnim druženjem.

Ako želite i sami da provedete jedan ovako bogat i ispunjen dan, rezervišite ovu turu putem sledećeg linka: https://bit.ly/36FGlNB


Ili pogledajte video na našem Jutjub kanalu i uverite se sami u istinitost mojih reči: https://www.youtube.com/watch?v=2DqFhXW661A&t=72s