string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" 5 razloga zašto je rafting Limom odlična ideja - SerbianAdventures - book online your tour in Serbia
string(5) "usao1"
Rafting Limom

5 razloga zašto je rafting Limom odlična ideja

Mon 13.09.2021
string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" string(5) "usao1" Blog

Uzbudljivo krstarenje Limom je odlična ideja za team building 


Rafting na reci Lim idealna je prilika za team building i jačanje saradnje i poverenja članova tima. Iako najduža i poprilično zahtevna, ova regata odličan je izbor za sve one koji se prvi put susreću sa raftingom. Iskusni skiperi posebnu pažnju posvetiće neiskusnim članovima tima i predstaviti im osnove veslanja. Osim toga, svi članovi ekipe dobiće i detaljna uputstva za pravilnu upotrebu prateće zaštitne opreme (prsluka i kacige koje dobija svaki učesnik raftinga). Bukovi na Limu svrstani su u 3-4 kategoriju po težini od strane Internacionalne rafting federacije, a splavarenje na Limu je moguće tokom cele godine. 

Rafting Limom

Rafting avantura - odličan način da prevaziđete strah od brzine


Kažu da je najbolji način za prevazilaženje straha suočavanje sa istim. Za sve one koji imaju strah od brzine, rafting je odličan način da uz pomoć ekipe prevaziđu ovu kočnicu i nesmetano uživaju u svim blagodetima prirode i adrenalina. U momentima nesigurnosti, kada reka diktira tempo, saputnici će biti tu da pruže rešenje i podršku, pa će svaki sledeći spusti biti manje strašan. 

Team building

Blizina manastira Kumanice 


Manastir Kumanica je početna tačka odakle kreće obilazak Kumaničke klisure. Kumanička klisura, koja je prirodna (i državna) granica Srbije i Crne Gore, srednjovekovni manastir i kumanička čuda, uz obližnji Lim, učinili su čitav kraj atraktivnim za mnoge avanturiste i vernike. Kako se veruje, manastir je izgrađen između 13. i 15. veka i sasvim je moguće da je ktitor bio neko od Nemanjića. 

Iako napušten sve do 2000. godine, kada je obnovljen i osvećen, manastir raspolaže vrednom riznicom u kojoj se čuva Kumaničko četvorojevanđelje. Ovo jevanđelje predstavlja jednu od najvrednijih rakopisnih knjiga srpskog srednjeg veka s početka 17. veka. Manastirska crkva je posvećena arhangelu Gavrilu, a u njoj se nalaze i čudotvorne mošti Svetog Grigorija Kumaničkog - sveca o kom se gotovo ništa ne zna, ali koji u narodu uživa veliko poštovanje. 
Manastir Kumanica predstavlja početnu tačku za rafting Limom 
Pored kulturno-istorijske važnosti, manastir Kumanica je bitan za rafting i iz praktičnih razloga. Naime, ovde je mesto sastanka učesnika raftinga i skipera, odakle se kreće u nezaboravnu avanturu. 

Blizina Prijepolja i manastira Mileševa još jedan je razlog da krenete na rafting Limom u 2021.


Prijepolje, gradić na ušću reke Mileševke u Lim, danas je najpoznatiji po blizini manastiru Mileševa, Kamenoj gori i srednjovekovnom gradu Mileševcu. Ukoliko obilazak manastira Mileševe ostavite za nakon raftinga, onda je kratka pauza za ručak u Prijepolju svakako dobra ideja, jer ovde možete probati čuvenu heljdopitu, ćešku - tradicionalno jelo sa piletinom, ječmom i starim kajmakom, ali i rakiju od divlje kruške. 

Kamena Gora i bor želja

Kamena Gora je predeo izuzetnih odlika koji se nalazi na 20 km od Prijepolja, na putu ka manastiru Mileševa. Kako meštani kažu, Kamena Gora jedno je od najlepših naseobina ovog kraja, u kojoj se kuće nižu do 1450 m nadmorske visine. Zahvaljujući netaknutoj prirodi i bogatstvu voda, još u Kraljevini Jugoslaviji dobila je status vazdušne banje, a pogled sa Gore seže sve do Durmitora, Jadovnika, Zlatara, Zlatibora i Golije. 

Ipak, Kamena Gora je najpoznatija po takozvanom Svetom boru, za kojeg se veruje da je star 400 godina. Danas, ovo drvo se popularno naziva bor želja, gde najuporniji planinari i turisti zamišljaju želje dok se ispred njih pruža neverovatan pogled na okolne planinske vrhove. 

Manastir Mileševa i srednjovekovni grad Mileševac 

Prva asocijacija na Prijepolje svakako je manastir Mileševa, koja je u mnogim pogledima uredila život mesta. Manastirsko zdanje je podigao kralj Stefan Vladislav I Nemanjić u 13. veku, a sam manastir postao je nadaleko čuven pošto su mošti Svetog Save položene ovde. Veruje se i da je paralelno sa manastirom nastao i srednjovekovni grad Mileševac, koji je od manastira udaljen svega 6 km. 

Manastir Mileševa je tokom čitavog srednjeg veka bio važan činilac u kulturnim i političkim događajima. Tako je ovde u 14. veku  krunisan Tvrtko I Kotromanić, a u 16. veku u sklopu manastira radila je i štamparija. Manastir je, ipak, najčuveniji po izvanrednom freskopisu kojim dominira freska Belog Anđela koja je postala svojevrstan simbol Mileševe i kulture srpskog srednjeg veka. 

Cena raftinga Limom je jako povoljna 
Osim fantastične avanture i svakodnevnih polazaka tokom cele godine, još jedna prednost raftinga na Limu je i povoljna cena, pa na ovaj način, rečni rafting postaje svima lako dostupan. Ukoliko ste oduvek želeli da se oprobate u brzoj vožnji rekom i osetite nalet adrenalina, pogledajte sve dostupne termine i rezervišite svoje mesto minimum nedelju dana pred polazak na turu.