pogled na kanjon Drine

Avantura u zapadnoj Srbiji - krstarenje Drinom do Perućca i Višegrada

Mon 13.09.2021
Blog

Etno-naselje Vrhpolje - čuvar autentičnih običaja Ljubovije 

Kada krenete na krstarenje rekom, jedno od sjajnih mesta koje usput vredi obići je etno-kompleks Vrhpolje. U neposrednoj blizini Azbukovice, na desnoj obali Drine, ovaj kompleks sa 12 autentičnih vajata namenjenih za smeštaj turista svedoči o nekadašnjim običajima ovog kraja. Čitava atmosfera upotpunjena je specijalitetima tradicionalne kuhinje, pa će pauza u ovom etno kompleksu biti i više nego dobrodošla. 


Nacionalni park Tara - za ljubitelje prirode

Tara Nacionalni park jedan je od pet nacionalnih parkova u Srbiji. Sa preko 75% pokrivenosti šumom, Tara predstavlja jedno od najpošumljenijih područja Evrope. Niz zaštićenih prirodnih vrsta, od kojih je najpoznatija Pančićeva omorika - živi fosil biljnog sveta, fantastični vidikovci, jezera i nepregledna šumska prostranstva čine Taru jedinstvenim podnebljem koje se nalazi na mapi svih ljubitelja prirode. 

Pored neverovatnog prirodnog bogatstva, na teritoriji Tare nalaze se i  manastir Rača iz 13. veka, kao i arheološki lokalitet Mramorje - nekropole sa stećcima koje se nalaze na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Bogato kulturno nasleđe u kombinaciji sa netaknutom prirodom samo su neki od razloga zašto je Tara omiljena planina mnogih putnika. 

Vidikovac Banjska stena - zaštitni znak Tare 

Sa preko 290 km planinarskih staza i 75 km obeleženih biciklističkih ruta, Nacionalni park Tara u Srbiji je idealan izbor za sve one koji žele da u prirodi uživaju punim plućima na makar jedan dan. Pešačenje do Banjske stene - jednog od najlepših vidikovaca Srbije i Tare, aktivnost je koju ne smete propustiti kada obilazite ovu jedinstvenu planinu. 

Od božanstvenog pogleda na jezero Perućac i slikoviti kanjon reke Drine deli nas samo 1.500 m lagane šetnje u jednom pravcu. U ovoj kratkoj pešačkoj turi upoznaćemo se sa nekim od najreprezentativnijih biljnih vrsta i čuti priče o drugim stanovnicima Tare za koje ova planina predstavlja dom. 


Nacionalni park Tara 

 

Jezero Perućac - najlepše kupalište u Zapadnoj Srbiji 

Nakon izgradnje hidroelektrane, na samo 13 km od mesta Bajina Bašta, koje je najveće mesto ove regije, stvoreno je veštačko jezero Perućac. Ovo akumulaciono jezero zauzima površinu od oko 12 km², i u dužini od 54 km, predstavlja omiljeno kupalište turista u zapadnoj Srbiji

Pored toga što je polazna tačka za ukrcavanje na brod i obilazak drinskog jezera čiji tok vodi do Višegrada, u blizini Perućačkog jezera nalazi se još nekoliko turističkih atrakcija koje privlače pažnju turista. Prva je reka Vrelo - najkraća reka u Srbiji, čiji tok iznosi svega 365 m, a na čijim se obalama nalazi istoimeni restoran. 

Kućica na Drini i ogroman značaj za srpski turizam i Perućac

Druga atrakcija je čuvena kućica na Drini koja je prerasla u svojevrsni simbol mesta Bajina Bašta i koja predstavlja jednu od najfotografisanijih lokacija u Srbiji. Kućica na Drini delo je lokalnih dečaka koji nisu ni slutili da će njihova kućica za odmor steći svetsku slavu i naći se na naslovnici časopisa National Geographic


kućica na Drini 


Krstarenje Drinom do Perućca i Višegrada jedan je od najlepših načina da provedete
produženi vikend u Srbiji 

Pored  krstarenja Dunavom do Đerdapa, krstariti kanjonom Drine svakako je jedno od najlepših putovanja koje možete iskusiti u Srbiji. Brod prolazi većim tokom reke, pa osim uživanja u izvanrednim prirodnim lepotama, plovidba podrazumeva i obilazak Višegrada, u okviru kojeg je planirana i poseta Andrićgradu. 

Zbog povezanosti priča o Ivi Andriću i mostu na Drini, Višegrad i Andrićgrad gotovo da predstavljaju celinu. Dok most Mehmed-paše Sokolovića i dalje čuva sećanja na prohujala vremena, Andrićgrad je novoizgrađeni kompleks usmeren ka očuvanju ove priče za buduća pokolenja. Posvećen našem jedinom nobelovcu i promociji kulture, Andrićgrad je otvoren 2021. godine, a u okviru ove celine nalazi se gradsko pozorište, bioskop, crkva, Akademija lepih umetnosti, spomen kuća Ive Andrića i još mnogo toga.