Decebalova glava

Krstarenje‌ ‌Dunavom‌ ‌kroz‌ ‌istoriju‌

Mon 13.09.2021
Blog

Krstarenje Dunavom kroz istoriju - Lepenski Vir o počecima civilizacije 

Kada je početkom šezdesetih godina 20. veka otkriveno arheološko nalazište Lepenski Vir, u prvi mah nije se moglo ni pretpostaviti da je reč o otkriću koje će promeniti istorijske udžbenike. Upravo ovde, na desnoj obali Dunava nadomak Donjeg Milanovca, pre 9.000 godina, oformljeno je prvo sedelačko naselje u Evropi, koje se danas smatra sedištem praistorijske kulture. 

Kultura Lepenskog Vira trajala je 2000 godina u kontinuitetu, a o organizaciji bogatog života svedoče ulice, trgovi, kuće sa ognjištima i oble kamene skulpture posvećene božanstvima koje predstavljaju i jedan od najranijih umetničkih izraza. Naravno, za žitelje Lepenskog Vira, reka je predstavljala izvor života, a veruje se da je upravo Dunav bio inspiracija za konačni izgled ribolikih kamenih skulptura. 

 

Priče iz Rimskog carstva i Gornje Mezije 

Krstarenje Dunavom do Đerdapa ne može proći bez osvrta na bogato kulturno-istorijsko nasleđe iz doba Rima, kada je istočni deo Srbije bio jedan od najvažnijih vojnih centara. Samo krstarenje Dunavom i Đerdapom podrazumeva pogled sa broda na znamenitosti do kojih se može doći samo vodenim putem:

  • Decibalova glava - autentična isklesana kamena skulptura kao znak sećanja na poslednjeg dačanskog vladara, 
  • Trajanova tabla - natpis u slavu cara Trajana, koji je završio put kroz Đerdapsku klisuru. Predstavlja deo čuvenog Trajanovog mosta čiji se ostaci danas ne vide. 

Kladovo - čuvar jednog od najvećeg i najočuvanijeg rimskog utvrđenja na Dunavu 

Kladovo je još jedna nezaobilazna tačka duž obala Dunava. Pored Arheološkog muzeja koji raspolaže bogatom i značajnom zbirkom, u blizini Kladova nalazi se i arheološko nalazište Diana, do kog se stiže autobusom. Ovo nalazište predstavlja jedno od najočuvanijih i najvećih rimskih utvrđenja na liniji Dunava, koje je imalo funkciju pristaništa i luke, a izgrađeno je u neposrednoj blizini Trajanovog mosta radi odbrane. Utvrđenje Diana našlo se i na udaru Huna, a značaj potpuno gubi nakon najezde Avara i Slovena. 


Trajanova tabla

Dunavske tvrđave o Srednjem veku 

Krstarenje Dunavom do Kladova zapravo počinje pričama o srednjem veku, obuhvatajući period od Kalemegdana do Golupca. Krstarenje rekom omogućiće svim putnicima da srednjovekovna utvrđenja dožive iz drugačije perspektive - sa vode, dok je obilazak Golubačke tvrđave moguć i sa kopna.

Kalemegdan - neprolazni svedok vremena  

Krstarenje Dunavom iz Beograda započinje sa Kalemegdana - grandiozne beogradske tvrđave koja o istoriji grada svedoči još iz doba Rimljana i Kelta. Srednji vek je, međutim, najbitnije razdoblje, kako za samu tvrđavu tako i za grad, jer 1404. godine, Beograd postaje prestonica Srbije. 

Kako su se ratna koplja često ukrštala na prostorima čiji je branilac bio Kalemegdan, svi osvajači ostavili su trag. Ipak, nakon konačnog oslobođenja od Turaka i gubitka vojnog značaja, po naredbi kneza Mihaila Obrenovića, Kalemegdan postaje gradski park i ovaj status uživa i danas. Uz pogled na Pobednika, zidine, obrise Nebojšine kule i Beograd, krstarenje Dunavom, Srbijom i vremenom počinje! 

Smederevo - prestoni grad Brankovića 

Prva stanica na krstarenju Dunavom iz Beograda biće Smederevo, poslednja prestonica srednjovekovne srpske države. Smederevska tvrđava spada u red najoučavanijih u Srbiji, a oko nje su ispletene mnogobrojne legende. Najpoznatija je, svakako, ona o Prokletoj Jerini - despotici koja je inicirala izgradnju utvrđenja radi odbrane od Turaka. Pored legendi, bitan je i podatak da je Smederevska tvrđava jedno od najvećih utvrđenja ove vrste u Evropi. 

Ramska tvrđava - čuvar Dunava 

Iako je Ramska tvrđava delo sultana Bajazita, koji je naredio izgradnju radi bolje kontrole reke u ovom delu toka, poznato je da je okolina Rama bila strateški važna tačka još od davnina. O tome svedoči i keltsko svetilište u neposrednoj blizini utvrđenja do kojeg je danas moguće doći uz dosta truda. Danas, ovo renovirano zdanje sa neverovatnim pogledom na Dunav privlači veliki broj radoznalih putnika i definitivno predstavlja jednu od najatraktivinijih znamenitosti dunavske rute. 

Golubački grad - najromantičnija tvrđava Srbije 

Krstarenje Dunavom do Golupca i obilazak Golubačkog grada označiće i ulazak u Nacionalni park Đerdap. Iako se ne zna ko je osnivač utvrđenja - Ugari ili Srbi, Golubački grad vekovima predano čuva sećanja na bogati život srednjeg veka. Kako se nalazi u delu toka gde je Dunav najširi i prelazi u Karpatski tesnac predstavljajući prirodnu granicu sa Rumunijom, utvrđenje je oduvek bilo važna vojna strateška tačka. 

Danas, nakon renoviranja, utvrđenje jeste jedno od najposećenijih i najpopularnijih znamenitosti u Srbiji, zato je i obilazak utvrđenja obavezan. Izvanredno prirodno okruženje i slikoviti pejzaži predstavljaju fantastičnu scenografiju za dobru fotografiju, a veliki broj putnika opisuje je kao najromantičniju tvrđavu Srbije. 


Golubačka tvrđava 


Romantično krstarenje Dunavom - najbolja ideja za produženi vikend u Srbiji

Ukoliko želite da svojoj voljenoj osobi priredite nezaboravno iznenađenje, onda joj poklonite krstarenje Dunavom u trajanju od tri dana. Relaksirana plovidba rekom, spa program, degustacija kvalitetnih vina istočne Srbije i uživanje u vremenu provedenom zajedno kroz zanimljive priče ovih krajeva samo su neke od prednosti koje ovo putovanje pruža. 

Tri dana u luksuznom hotelu sa spa programom uključena su u cenu putovanja

Cena krstarenja Dunavom obuhvata dva polupansona u hotelu sa 4*, plovidba rekom, kao i korišćenje spa programa, transfere autobusom, obilazak Lepenskog Vira, Arheološkog muzeja u Kladovu, HE Đerdap i Golubačke tvrđave. Proverite sve detalje putovanja, rezervišite turu u par klikova i spremajte se za uživanje!