krstarenje Dunavom do Đerdapa

Nezaboravna avantura - krstarenje Dunavom do Đerdapa

Mon 13.09.2021
Blog

Manastir Tumane - Mesto čuda 

Prema verovanju, srednjovekovni manastir Tumane zadužbina je Miloša Obilića. Smešten na samo 9 km od tvrđave Golubac, na obali Tumanske reke i u podnožju Golubačkih planina, ovaj manastir jedan je od najznačajnijih duhovnih centara i spomenika kulture. 

Bajkovite priče i čudotvorne mošti svetaca Prepodobnog Zosima i Svetog Jakova u poslednjih par godina privlače pažnju mnogobrojnih putnika čineći ga jednim od najposećenijih manastira u Srbiji


Golubačka Tvrđava - nezaobilazna tačka na krstarenju Dunavom kroz Srbiju

Bilo da se odlučite na krstarenje Dunavom iz Beograda ili izaberete da na ovu nezaboravnu avanturu krenete autobusom, tvrđava Golubački grad biće neizostavna tačka na ovom putu. Priče o srpskim i ugarskim vitezovima i vladarima dočaraće autentični srednjovekovni ambijent, a izvanredan pogled na Dunav koji je u svom toku ovde najširi - čak 7 km, svim posetiocima pruža jedan od najlepših dunavskih pejzaža u čitavoj Evropi. 


Golubačka tvrđava  

 

Kladovo - biser Dunava

U čitavom toku Dunava u dužini od 2.888 km, jedanaest je gradova koji imaju status Dunavskih bisera, a među njima je i Kladovo. Pored toga što predstavlja jedno od najznačajnijih pristaništa na toku Dunava na putu ka Crnom moru, u neposrednoj okolini Kladova nalaze se i brojni spomenici kulture koji svedoče o bogatoj istoriji ovog kraja. Tvrđava Fetislam, ostaci rimskog utvrđenja Diana i Trajanov most najznačajnije su znamenitosti ovog malog gradića i obavezne tačke na turističkim mapama putnika


Kapetan Mišin Breg - vlaška magija u kuhinji 

Tajni sastojak krstarenja rekom Dunav svakako jesu i specijaliteti tradicionalne vlaške kuhinje, koje je najbolje kušati u etno kompleksu Kapetan Mišin Breg. Osim toga što predstavlja jedan od najlepših vidikovaca Đerdapske klisure, ovaj etno kompleks posvećen je i očuvanju vlaške tradicije, pa ćete ovde moći da okušate neke od ukusnih specijaliteta vlaške kuhinje - vlaški hleb, selekciju domaćih sireva, jagnjetinu ispod sača, medovaču ili vino. Dobra hrana, kao i priče o čuvenom vlaškom kavijaru, upotpuniće čitav doživljaj ovih magično dobrih ukusa.


Ergela Ljubičevo 

Najstarija srpska ergela i prava oaza mira koja se prostire na preko 300 hektara nadomak Požarevca je još jedna upečatljiva tačka ovog kraja Srbije. Poznato najpre po svojim osnivačima, vladarskoj porodici Obrenović, a potom i po manifestaciji Ljubičevske konjičke igre, Ljubičevo od svog osnivanja predstavlja stecište ljubitelja jahanja. Odnedavno, u okviru ergele otvoren je i Mini Avantura Park koji ima za cilj da roditeljima pomogne da decu približe prirodi, pa ukoliko krenete na krstarenje Dunavom iz Beograda do Đerdapa sa decom, nemojte propustiti posetu Ljubičevu.


Ergela Ljubičevo

Putovanja koja se pamte: Romantično krstarenje Dunavom i brodom - najbolji način da provedete svoj produženi vikend

Pogled sa obale Golubačke tvrđave na svetlucavi Dunav, lagano krstarenje rekom i uživanje u vinu Istočne Srbije i svežim večerima u Kladovu i više su nego dobra ideja za romantični produženi vikend sa voljenom osobom. Zato poklonite krstarenje Dunavom i uživajte u zajedničkom slobodnom vremenu. 

Koje sve znamenitosti možemo videti tokom vožnje brodom? 

Vožnja drugom najdužom evropskom rekom je svojevrsno krstarenje Dunavom kroz istoriju. Od nalazišta Lepenski Vir, koje predstavlja jednu od najstarijih ljudskih naseobina u svetu, preko Rimskog carstva, do srednjeg veka, ovo podneblje svedoči brojnim promenama i previranjima. 

Svakako, rimski imperatori ostavili su najveći trag, pa se tokom plovidbe prolazi pored Trajanove table, ali i nekih od znamenitosti koje se nalaze na rumunskoj strani obale kao što je Decibalova glava, u steni urezan lik poslednjeg dačanskog kralja, i srednjovekovni manastir Mrakonja. Plovidba podrazumeva i dolazak do Gvozdene kapije, mesta na kojem je Dunav najuži i najdublji u celom svom toku. 

Koliko dana je potrebno izdvojiti za krstarenje Dunavom

Za krstarenje Dunavom iz Beograda, za polaske autobusom, potrebno je izdvojiti dva dana. Cena krstarenja Dunavom za vikend putovanja sa jednim noćenjem u hotelu i sa uslugom polupansiona je 7.990 dinara po osobi i ovo je jedinstvena cena aranžmana u koju je, pored navedene usluge, uključeno i krstarenje rekom iz Tekije. Bilo da se odlučite za dvodnevno ili višednevno putovanje, važno je da znate da su aktuelni polasci i iz drugih gradova Srbije kao što su Zrenjanin i Novi Sad.