Uvac vožnja čamcem

Pustolovina kroz Srbiju - vožnja čamcem po meandrima Uvca

Tue 14.09.2021
Blog
Iako najlepše fotografije sa Uvca stižu sa mnogobrojnih vidikovaca, vožnja čamcem po meandrima Uvca upotpuniće čitav doživljaj ove nezaboravne pustolovine. Lagano krstarenje Uvačkim jezerom usečenim strmim stenama i okruženim bujnim zelenilom savršena je prilika da uhvatite let beloglavog supa - ptice koja je na Uvcu uspostavila jednu od najvećih kolonija na Balkanu. 

Kako su nastali meandri Uvca i postali dom beloglavih supova?

Specijalni rezervat prirode Uvac okružen je planinama Zlatar, Jadovnik, Javor, Čemernik i Murtenica, u neposrednoj blizini je i Zlatibor, a prostire se od Sjenice do Nove Varoši. Na turističkom značaju dobija nakon izgradnje brane, kada i Sjeničko, Radoinjsko i Zlatarsko jezero postaju turistički atraktivne destinacije. Pored toga što je ova brana omogućila akumulaciju okolnih jezera, istakla je i prirodne useke reke Uvac, pa je danas plovidba jezerima i rekom jedna od najvećih turističkih atrakcija čitave Zapadne Srbije.

Beloglavi supovi - plemeniti čuvari prirode 

Ipak, pored fantastičnih predela, ova teritorija prepoznatljva je i po svojim čudesnim stanovnicima - beloglavim supovima. Beloglavi sup je najveća ptica na našim prostorima. Raspon krila beloglavog supa dostiže i do 2,8 m, a prosečna težina im je oko 8 kg. Ovi miroljubivi i druželjubivi čistači prirode su odabrali Uvac za svoje stanište zbog blizine čiste vode i dovoljne visine okolnih planina koja im omogućava da stvaraju svoja gnezda. 

Nakon Drugog svetskog rata, ova vrsta bila je pred izumiranjem. Ipak, zahvaljujući velikim naporima lokalnog stanovništva i orintologa, beloglavi supovi sačuvani su od potpunog izumiranja, a uvačka kolonija danas predstavlja jednu od najvećih na Balkanu. Rendžeri u kampu posvećeni su očuvanju kolonije vodeći računa o organizovanim hranilištima, ali i tome da netaknuta priroda rezervata ostane potpuno očuvana bez obzira na sve veći broj turističkih poseta. 


Uvac voznja camcem i pogled na meandre

 

Koji vidikovac obići kada odete na Uvac i jednodnevni izlet

Zahvaljujući mnogobrojnim planinama i stenama koje okružuju specijalni rezervat, u okolini se nalazi veliki  broj vidikovaca sa kojih se pružaju nestvarni pejzaži na meandre. Najpoznatiji po mišljenju mnogih putnika je vidikovac Molitva, a do njega se može doći pešaka ili džipom, što je svakako lakše rešenje. Molitva se nalazi na 1247 m i predstavlja neizostavnu tačku za obilazak na svakom izletu do Uvca. Nakon pešačenja, ovde možete napraviti preko potrebnu pauzu dok uživate u predivnom pogledu. 


Osim Molitve, vidikovci vredni pažnje su Ravni krš, Veliki vrh, Savina stolica, Vraneša, Vaganjica i Stevanetići. Sve ove tačke moguće je obići u okviru neke od pešačkih tura ili džipom. Ukoliko se odlučite za neku od pešačkih tura, budite spremni na zahtevnije pešačenje. 


vidikovac Uvac off road safari dzip tura

 

Neuporedivo dinamičniji doživljaj - Off Road džip safari tura

Za ljubitelje neutabanih staza koje vode do neotkrivenih lepota, neizostavan deo na ovom putovanju svakako je off road džip safari tura kojom se stiže do vidikovca Molitva, jednog od najlepših vidikovaca na uvačke meandre. Na taj način, inače uzbudljiva avantura sa beloglavim supom postaće još dinamičnija, a vidikovac predstavlja savršeno mesto za posmatranje leta beloglavih supova. 

Za ljubitelje adrenalina i boravka u prirodi, tu je i rafting Limom

Zahvljajujući bogatstvu voda, predeo Zapadne Srbije je kao stvoren za rafting i splavarenje. Rafting Limom, Rzavom i Tarom idealne su opcije za sve ljubitelje brzih reka. Pitoma Drina i Uvac, s druge strane, su odličan izbor za sve one koji žele da se oprobaju u brzom spuštanju niz reku prvi put. Ipak, za rafting je potrebno izdvojiti malo više vremena, pa kada odlučite da se upustite u ovakvu avanturu, isplanirajte svoje slobodne dane pažljivo. 


dzip tura Uvac off road safari

Avantura - vožnja čamcem po meandrima Uvca

Avantura sa beloglavim supom ne bi bila potpuna bez vožnje čamcem po uvačkim meandrima, pošto ona obuhvata i posetu Ledene pećine kojoj je pristup moguć isključivo sa vode. Pored najvećih meandara, Uvac je poznat i po najvećem pećinskom sistemu otkrivenom na tlu Srbije. Ledena pećina sastoji se iz nekoliko dvorana ukrašenih stalaktitima, stalagmitima i draperijama, na čije lepote ukazuju rendžeri Specijalnog rezervata prirode. 

Polazak na vožnju čamcem je iz kampa rendžera i traje oko 2h 

Odmah pošto se dođe u Sjenicu i kamp rendžera, predviđena je vožnja čamcem koja traje oko 2h. U čamac se može smestiti najviše 12 osoba, a kako je ovo jedan od najpopularnijih izleta, a kapacitet broja putnika po danu ograničen, rezervacija je obavezna. 

Cena vožnje čamcem, vožnja džipom, i ručak u kampu rendžera uključena je u cenu avanture sa beloglavim supom za polaske iz Beograda, Čačka, Aranđelovca i Mladenovca. Ne zaboravite da je izlet do Uvca jedan od najpopularnijih izleta u Srbiji i rezervišite svoje mesto unapred u samo par klikova preko online platforme! 

Celokupnu ponudu za Uvac možete pogledati na ovom linku.